сряда, 7 април 2010 г.

Вестник "България", САЩ
El periodico "Bulgaria", EUA



Излизащият в гр. Чикаго, САЩ, вестник "България" в броя си от 06 април 2010 г. публикува интересна статия за първата в историята среща на потомците на българите, живеещи в Хондурас. Тук представяме целия текст. В електгронното издание материалът може да бъде прочетен на адрес:
http://www.bulgaria-weekly.com/interesting/curious/1271-purva-sreshta-na-bulgarite-v-honduras.html


El periódico “Bulgaria” que se edita en la ciudad de Chicago, EUA, en su número de 06 de abril de 2010, publicó un interesante artículo sobre la primera reunión de los descendientes de los búlgaros que viven en Honduras. Aquí presentamos el texto completo. En la edición digital el material se puede leer en la siguiente dirección:
http://www.bulgaria-weekly.com/interesting/curious/1271-purva-sreshta-na-bulgarite-v-honduras.html


ПЪРВА СРЕЩА НА БЪЛГАРИТЕ В ХОНДУРАС

ЕЛЕОНОРА МАГДЕЛИНОВА

С демонстрация на голям ентусиазъм и сплотеност късно вечерта на 29 март завърши първата среща на българите в Хондурас. В зала, украсена с българското и хондураското знаме, повече от 80 души от български произход, представители дори на 4-то и 5-то поколение български емигранти от 20-те и 30-те години на ХХ век, се събраха за първи път в гр. Токоа в Хондурас. По един представител от всеки род представи накратко себе си и фамилната си история.
Според официалната имиграционна статистика на Хондурас, в страната през 1935 г. е имало 103 българи. В действителност техният брой е бил значително по-голям. Според спомените на един от хондураските българи Марсио Младенов, само за един ден през пристанището на Трухильо са влезли 50 българи. Днес потомците на българските имигранти в Хондурас са между 7 и 10 хиляди. Този факт поставя българската общност в Хондурас на второ място по брой в Латинска Америка след тази в Аржентина.
У нас нищо не се е знаело за наличието на българска общност в Хондурас. Поради тази причина от страна на България не са правени никакви опити за поддържане на контакти с тези наши сънародници. Дипломатически отношения между България и Хондурас са установени едва през 2004 г.
Бъларите в Хондурас са потомци на български емигранти от 20-те и 30-те години на ХХ век. Повечето от тях са работили в банановите плантации или са отглеждали зеленчуци, но не е малък броят и на тези, които са се занимавали с хлебарство или производство на дървени въглища.
Българското присъствие е оставило трайни следи в развитието на Хондурас. И днес в гр. Ла Сеиба, смятана за столица на хондураския туризъм по брега на Карибско море, най-популярен и специфичен е хлябът “Булуло”, чието производство е въведено от българина Георги (Хорхе) Савов. Пак край същия град, в Националния парк Пико Бонито, се намира единствената река в света, носеща името Рио Булгариа (река България). Тя е открита от нашия сънародник Борис Петров и кръстена от него в чест на родината му България. На 14 февруари с подкрепата на Дома на културата в Ла Сеиба и хондураската армия бе организирана първата фотографска експедиция, която навлезе в джунглата по поречието на Рио Булгариа. Оказа се, че освен река България, нагоре в планината Грасиас а Диос се намира още един обект, носещ името на нашата родина - платото България, голямо “колкото десет квартала”.
Днес потомците на българите в Хондурас са добре представени в обществото. Някои от тях са учители, други работят във важни държавни институции като Секретариата за външни работи, трети са успешни бизнесмени. Един от тях - Борис Еленков, внук на българина Симеон (Симон) Еленков, е спонсор на първата среща на потомците на българите в Хондурас. За пристигащите от всички краища на страната са наети два хотела. Потомците на българите взеха решение за създаването на Българо-Хондураско дружество. За пръв негов председател беше избран Борис Еленков. За първата среща на българите в Хондурас бе изпратена българска музика от Дружеството за приятелство България - Хондурас със седалище в София. Неговият председател Спас Ташев изпрати и видеообръщение към участниците в срещата на български и испански език, текстът на което следва по-долу:
Скъпи приятели,
Поздрави от България, родината на Вашите предци. За мен е голяма чест да се обърна към Вас по повод Първата среща на потомците на българите в Хондурас и искам да Ви кажа, че съм особено щастлив, че всичко това се случва. Когато преди две години установих контакти с посолството на Хондурас в Рим, не съм предполагал какви изненади ще ми поднесе съдбата. Тогава моята идея беше да съдействам за разширяване на културните контакти и взаимното опознаване между нашите далечни страни.
Търсейки контакти с Хондурас за организирането на изложба, която да представи тук в България богатата и непозната за нас култура на маите, случайно попаднах на неизвестния за българската общественост и наука факт, че край град Ла Сеиба се намира единствената река в света, носеща името България и че тя е открита от българи. За да разбера повече подробности, започнах да търся контакти с лица от района на Ла Сеиба и по този начин се запознах с Марвин Коралес. Само за няколко месеца двамата разменихме огромна по обем информация. Благодарение на своя ентусиазъм, Марвин успя да издири първите потомци на българите, заселили се през 20-те и 30-те години на ХХ в. в Хондурас. Чрез съдействието на госпожа Мариа дел Сокорро Флорес Матуте, Директор на Дома на културата в Ла Сеиба, на 14 февруари бе организирана първата експедиция до река България, която имаше за цел да проучи историята на реката, богатата флора и фауна в района, където тече, а също така да бъдат направени снимки.
Благодарение на нашето сътрудничество публикувахме две големи статии във вестник “Стандарт” за Хондурас и българите там, участвах в емисия на българското национално радио, посветена на тази тема. Експедиция Рио Булгариа бе отразена в едно телевизионно предаване, от три информационни агенции, четири радиа, пет вестника, повече от двадесет български информационни сайта, а също така от медии в Хондурас, Гватемала, Мексико и Ямайка. Благодарение на тези информации вече може да се каже, че нашите страни, макар и разделени от един континент и един океан, вече не са непознати, че има нещо трайно, което ни свързва.
Днес в гр. Токоа от всички краища на Хондурас се събират представители на българските фамилии Раскови, Еленкови, Банови, Младенови, Либанови, Пенкови, Савови, Секови, Равенови, Попови, Стефанови, Райови, Владенови и много други. Искам да Ви поздравя за Вашата инициатива да формирате Българо-Хондураско дружество. Мога да Ви уверя, че в мое лице като председател на Дружеството за приятелство България - Хондурас със седалище в София, Вие имате искрен приятел. Убеден съм, че благодарение на нашето сътрудничество не само ще успеем да издирим роднините Ви в България, но ще допринесем за развитието на отношенията и контактите между нашите две държави.
Искам специално да благодаря на г-н Борис Еленков от Токоа, с чието съдействие се организира тази първа среща на потомците на българите в Хондурас.
На 14 юни тази година в София, съвместно със Съюза на българските читалища, в Столичната библиотека ще открием изложба, посветена на Хондурас. Една част от нея ще бъде посветена на Рио Булгариа, на българите в Хондурас и на техния принос в общото ни културно наследство. Още веднъж пожелавам успех на първата среща на потомците на българите в Хондурас и се надявам тя да се превърне в традиция.

Справка за Спас Ташев: Председателят на Дружеството за приятелство България - Хондурас Спас Ташев е Зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина през периода 1998 - 2003 г. През миналата година приключи мандатът му като основател и директор на Културно-информационния център на Република България в Скопие. Предстои защитата на неговата докторска дисертация в БАН на тема “Демографски перспективи на България и имиграционна политика”.

Viniendo la traducción del artículo en español

Няма коментари:

Публикуване на коментар